Herkes FaceApp hakkında konuşuyor - insanların daha genç veya eski sürümlerini göstermek için insanların yüzlerinin fotoğraflarını düzenleyebilen uygulama.
Binlerce insan kendi deneyimlerinin sonuçlarını sosyal medyadaki uygulamayla paylaşıyor.
Ancak, yüz düzenleme aracı son birkaç gün içinde viral hale geldiğinden, bazı kullanıcılar şartlar ve koşullar konusunda endişelerini dile getirdi.
Şirketin, kullanıcıların verilerine karşı çok hassas bir yaklaşım sergilediğini iddia ediyorlar ancak FaceApp, çoğu görüntünün yüklendikten sonraki 48 saat içinde sunucularından silindiğini söyledi.
Şirket ayrıca, yalnızca kullanıcıların düzenleme için seçtiği ve ek görüntüler yerine fotoğraf seçtiğini belirtti.
FaceApp nedir?
FaceApp yeni değil. İlk olarak iki yıl önce "etnik köken filtreleri" ile manşetlere çıktı.
Uygulama, boş veya huysuz ifadeleri gülümseyen ifadelere dönüştürebilir ve makyaj stillerini değiştirebilir.
Bu yapay zeka (AI) yardımı ile yapılır. Bir algoritma yüzünüzün giriş resmini çeker ve onu başka görüntülere göre ayarlar.
Bu, örneğin ağız, çene ve yanakların etrafındaki çizgileri doğal bir görünüm için ayarlarken, dişlek bir gülümseme eklemeyi mümkün kılar.
Peki sorun ne?
Uygulama geliştiricisi Joshua Nozzi, FaceApp'ın insanların akıllı telefonlarından izinsiz fotoğrafların fotoğraflarını yüklediğini tweetlediğinde kaşlar çatılmaya başladı.
Ancak, Elliot Alderson takma adını kullanan bir Fransız siber güvenlik araştırmacısı, Nozzi'nin iddialarını araştırdı.
Böyle bir toplu yükleme ve paylaşım işleminin devam etmediğini belirledi. FaceApp yalnızca kullanıcıların göndermeye karar verdikleri fotoğrafları çektiğini belirtti.
FaceApp ayrıca yalnızca kullanıcı tarafından gönderilen fotoğrafın yüklendiğini doğruladı.
Peki ya yüz tanıma?
Diğerleri, FaceApp'ın yüz tanıma algoritmalarını eğitmek için kullanıcı fotoğraflarından toplanan verileri kullanabileceğini iddia etti.
Bu, fotoğraflar silindikten sonra bile yapılabilir, çünkü bir insanın yüzündeki özelliklerin ölçümleri bu amaçlarla alınabilir ve kullanılabilir.
Firmanın CEO'su Yaroslav Goncharov yaptığı açıklamada, "Hayır, yüz tanıma eğitimi için fotoğraf kullanmıyoruz" dedi. Eğlence amaçlı olarak "Sadece resim düzenlemek için."
Öyle mi?
Tam değil. Uygulamada fotoğraflar buluta gönderilmektedir.
FaceApp'in kullanıcı fotoğraflarını saklayan sunucusu ABD'dedir. FaceApp, St Petersburg'da ofisleri bulunan bir Rus şirketidir.
Londra Üniversitesindeki Steven Murdoch durumu kabul etti ve verdiği demeçte, "Akıllı telefonun kendisinde bulunan fotoğrafları işlemek mahremiyet için daha iyi olurdu, ancak daha yavaş olması, daha fazla pil gücü kullanması ve FaceApp teknolojisinin çalınmasını kolaylaştırması muhtemel" dedi.
ABD'li avukat Elizabeth Potts Weinstein , uygulamanın, kullanıcı fotoğraflarının FaceApp'ın kendi reklamları gibi ticari amaçlarla kullanılabileceğini öne süren şart ve koşullarını savundu.
Kullanıcılar tüm bunların farkında mı?
Bazıları için bu, sorunun konusu. Gizlilik savunucusu Pat Walshe, FaceApp'ın gizlilik politikasındaki bazı kullanıcı verilerinin reklamları hedefleme amacıyla izlenebileceğini öne süren çizgilere dikkat çekti.
Bu uygulama aynı zamanda kullanıcılara Google reklamları sunan Google Admob'u da yerleştiriyor.
Goncharov, FaceApp'ın gizlilik politikasındaki şartların genel olduğunu söyledi. Şirketin reklam hedefleme amacıyla herhangi bir veri paylaşmadığını söyledi.
Uygulamanın, bunun yerine premium özellikler için ücretli aboneliklerle para kazandığını ekledi.
Murdoch, "FaceApp terimleri, şirketin kullanıcılarının ilgilendikleri ancak oldukça tipik olan fotoğraflarıyla istediklerini etkin bir şekilde yapmalarını sağlıyor" dedi.
“Şirketler, neredeyse hiç kimsenin gizlilik politikalarını okumadığını biliyor ve bu nedenle mevcut planları onlara ihtiyaç duymasa bile, yararlı olması durumunda mümkün olduğunca fazla hak talep ediyorlar.”
SONUÇ: FaceApp'ın başka ne söyleyeceği var?
Goncharov, FaceApp’ın yalnızca kullanıcılar tarafından seçilen fotoğrafları düzenleme için yüklediğini belirten bir şirket açıklaması yaptı. “Başka hiçbir görüntüyü asla aktarmıyoruz” diye ekledi.
"Yüklenmiş bir fotoğrafı bulutta saklayabiliriz.
"Bunun ana nedeni performans ve trafik: Her düzenleme işlemi için kullanıcının fotoğrafı tekrar tekrar yüklemediğinden emin olmak istiyoruz.
"Çoğu resim yükleme tarihinden itibaren 48 saat içinde sunucularımızdan silindi."
Açıklama, FaceApp kullanıcılarının verilerini silme isteklerini kabul ederken, şirketin destek ekibinin şu anda "aşırı yüklendiğini" belirtti.
FaceApp, kullanıcılara ayarlar, destek, "bir hata bildir" ve konu satırına "gizlilik" ekleme yoluyla bu tür istekleri göndermelerini önerir.
Açıklamada, kullanıcı verilerinin Rusya'ya aktarılmadığı belirtildi.
Comments
Post a Comment